Dub a žalude

Odvar z dubovej kôry, pomáha občasným pitím pri žalúdočnej nevoľnosti. Nápoj je veľmi horký, ale liečivý.

Žalude sú jednoducho rozoznateľné, veľmi obľúbené lesnými zvieratami a v prípade krízovej situácie, padnú vhod aj vám.

Majú veľkú výživnú hodnotu. Obsahujú škrob, tuky, sacharidy a bielkoviny. Sú horkastej chuti. To sa dá odstrániť luhovaním a potom sa z nich dá robiť kaša, placky a aj chleba.

Najlepšie je ich zbierať koncom septembra ( česky září ), kedy sú zrelá a vypadávajú z čiapočiek. Najstráviteľnejšie sú po prvých ranných mrazoch.

Zo žaluďov treba odstrániť šupku, rozkrájať ich na štvrtiny a zaliať vodou. Dva dni sa musia máčať, a trikrát denne meňte vodu. Potom ich dajte do hrnca, zase zalejte vodou ( dva diely vody na jeden diel žaluďov ) a zahrejte do varu. Potom ich treba rozmačkať, rozprestrieť na dosku. Keď uschnú na vzduch, sušia sa ešte nad ohňom až začnú chrúpať ako sucháre.

Vysušené žalude sa dujú rozomlieť alebo roztĺcť. Nahrubo vznikne krupica ( vhodná na prípravu kaše ) . Z jemnejšej múky sa dajú piecť placky. Žaluďové cesto nieje lepkavé, preto bohvieako nedrží pokope. Ak nebudete opatrný pri príprave, budú sa vám lámať. Mne chutili s džemom, ale môžete k nim použiť rozvarené ovocie s cukrom alebo med.

Ak máte hlad a nechcete dva dni čakať, tak ich stačí zbaviť šupky, povariť, pričom sa niekoľkokrát vymení voda. Horkosť sa vytratí asi tak po dvoch hodinách varenia, treba však raz za čas jeden žaluď odskúšať.

Dá sa z nich pripraviť aj náhrada kávy. Odstraní sa šupka, opražia sa a roztlčú. V tomto prípade sa nelúhujú!

Na spôsob arašidov sa proste iba olúpu, rozštvrtia a opražia v ešuse.

Pro PostApo.cz sepsal Ľuboš “Mňa Nedostanete“

 

Tento článek byl zařazen do soutěže PostApo.cz

Zaujal vás tento text? Pomozte autorovi vyhrát v naší soutěži, zmačkněte LIKE a napište do komentáře svůj kladný názor, nebo klidně pouze znaménko „+“!

 

Chcete se zúčastnit také? ZDE JSOU PRAVIDLA A PODMÍNKY!

2 comments on this post.
  1. Leszi:

    Pokud plánujete nějaké útočiště, zamyslete se třeba i nad kaštanovníkem jedlým (castanea sativa) – dříve se často sázely pro případ hladomoru, neb jeden vzrostlý kaštan prý dokázal udržet jednoho poddaného při životě do příští sklizně. (Po rozšíření brambor a ústupu hladových let vzala většina kaštanů za své a nadělal se z nich luxusní nábytek.) Je to spíš pro dlouhodobější plánování, ale pokud by Průser měl přijít až za šest let a víc, může být pár kaštanů kolem vaší chatičky příjemnější, než ta děsná práce s žaludy. (Čímž nechci jejich význam nijak snižovat.)

  2. Není to jedno?:

    Kaštanovník jedlý mám, mohu jen doporučit – 2ks, stáří 4 roky. Těším se na první úrody plodů (zatím kupuji či sbírám v přírodě). Jinak mám 2x velký ořech (150kg ořechů/rok) a nový sad ovocných stromů (20x stáčí 2-4 roky). Ale žaludy mám rád. 1) Vařím si žaludový dort, kdo nezná, návody jsou na netu. 2) Přidám žaludovou mouku do obilné mouky. Pečivo má pak výraznější a zajímavější chuť. Většinou sbírám na podzim pytel žaludů, který mi vydrží celý rok, ale jinak mám pár desítek metrů od baráku obrovskou dubovou alej s potenciálem několik tun žaludů ročně.

Leave a comment