Trvanlivost jídla v plechovkách

Page 2 of 2 | Previous page

  1. stepan-hawk:

    Dobrý a zajímavý článeček.

  2. McKenzie:

    Fajn článek, koukám že taky si sledoval Peklo na talíři:-)
    Z vlasní zkušenosti- kámoš kdysi koupil několik einmannpackung (KD Bundeswehru) vyrobený někdy v roce 1989- no nedalo nám to a zkusily sme to komplet pozřít- a ejhle- i věci co nebyly přímo konzervovaný (čokoláda-mimochodem výborná) nám vůbec neublížily a chuťově to bylo lepší než cokoli od Hamé. Jen vakuovaný sušenky byly použitelný snad i jako protitanková zbran:-D

  3. Artifex:

    Ne, nesledoval.

  4. McKenzie:

    Aha, tak to sorry, asi Vaněk hlašku pouze převzal z mimibazaru:-D Ale jinak pořad můžu vřele doporučit, člověk se dozví hodně o tom co jíme a čim krmíme lidi kolem nás- včetně dětí…

  5. Echeverdie:

    V tom případě ale nechápu, proč se tam to datum píše. K čemu teda slouží?

  6. Artifex:

    Doporučuji znovu přečíst článek: „Datum doporučené spotřeby totiž značí pouze to, že obsah konzervy bude do daného data vypadat a chutnat tak, jak to výrobce zamýšlel.“ To prostě znamená to, že guláš bude červený, budou v tom kusy masa a bude mírně pálivý. Za 10 let bude guláš dejme tomu hnědý, maso bude rozpadlé na vlákna a pálivý nebude vůbec, stále to ale bude guláš a půjde to sníst.

  7. Tom:

    V roce 1997 jsem koupil na armyburze v Plzni konzervu masa americký armády,která zůstala na našem území od roku 1945. Normálně se dala sníst.

  8. dan:

    Super clanek , vic takovych :-)

  9. Patejl:

    A co konzervované paštiky atp, např. z farmářských trhů – platí stejná pravidla?

  10. Artifex:

    Opět, sledovat vyboulení/porušení a po otevření chuťometrická zkouška.

  11. Tom:

    Zdarec. Mam dotaz: muze se stat, ze se konzerva teprve zacala kazit, botulotoxin uz se tvori, ale konzerva se jeste nenafoukla ? Poznam zavadnost i jinak ? Chut, vune…

  12. KROKODÝL:

    Jako elév jsem narukoval do Prostějova k parašutistům v roce 1975.Tzv. „pomazánky “ se v kuchyni vytvářely z KDéček z roku 1959!!Nikdo se nepos..l a navíc ty konzervy fasované (rok výroby 1959-60)jako výcviková strava byly kvalitnější,než cokoliv dnešního alá PIKOK či Hamé.Absolutně!!A to nemluvím o tom,že součástí těchto KDček byly i cigarety,50 ks v piksli včetně kompotu nebo pudinku či vynikající hořké čokolády s hrozinkami.Cigára byla bez filtru, ale panbůh zaplať za ty startky bez filtru.Složení dlouhého KDéčka bylo:hovezí konzerva,vepřová,luncheon meat (lančmít),kompot nebo pudink,žvýkačka Pedro a cigarety.

  13. Lopo:

    No 100% to není vždy občas proreznou ;-) , pokud je v tom něco s nálevem či tukem ;-)

  14. hitman:

    akurat vcera som si cital recenziu na pc hru – 60 sekund.
    bol tam plagat ze konzervy vydrzia 747 dni – cca 2 roky. hadam to bude stacit …

  15. Artifex:

    Pokud se jedná o kvalitní pozink, tak neproreznou, pokud ano, je to výrobní vada konzervy.

  16. Mira:

    Ano, souhlasím s autorem. Zdravotní nezávadnost obsahu má však jednu podmínku. Samozřejmě kromě dokonalé těsnícího obalu také stálost vnitřního povrchu plechovky. A to může být trochu problém. Dříve člověk mohl do sebe z takové plechovky zároveň s obsahem dostat trochu oxidu zinku, nicméně dnes se vnitřní povrchy mnoha plechovek ošetřují plasty s obsahem BPA. Bohužel se tato zdravotně diskutabilní látka postupně do obsahu dostává a čím déle je s ním v kontaktu, tím více. Zkuste si otevřít rok nebo dva prošlou konzervu fazolí v rajské a prstem tlakem otřít o vnitřní boční stěnu plechovky… Možná na něm nebudete mít nic, možná šedý povlak…