Mýdlový sliz na praní – foto návod na výrobu

Když moje drahá žena před třemi lety přinesla domů návod a zároveň nápad, že budeme prát v něčem, co se jmenuje mýdlový sliz, myslel jsem, že se zbláznila. Znáte to, slizem to začíná a než se nadějete, má na hlavě dredy, nosí batikovaná trička a u vchodu do metra se ptá lidí, proč nosí kožené boty. Má zvědavost a jisté, od dětství pěstované zájmy v oboru chemie, nakonec zvítězily a já jí pomohl první dávku umíchat. Od té doby v ničem jiném nepereme, tedy aniž bychom kvůli tomu brousili kolem metra ve žlutých pláštěnkách.

 

Generace 30+ si možná ještě vzpomíná, jak babičkám voněly peřiny. Ta směs mydlinek a někdy i škrobu má v sobě v naší paměti dodnes cosi kolíbacího vonícího čistotou a vzpomínkami (tedy pokud vaše babička nehulila 40 denně). Ona totiž babička v tomhle znovuobjeveném vynálezu nebo v některé z jeho mnoha variant prala také. Jak to dělala?

 

Výrobní postup

Základem mýdlového slizu na praní je, no hádejte! Ano, mýdlo. Zapomeňte ale na tekutá, značková, glycerínová… v lepší drogérii sáhneme po jádrovém mýdlu. To naše babičky kupovaly pod lidovým názvem „s jelenem“. Kdo si ho pamatujete  a nemáte rádi jeho vůni, nebojte, výsledek voní jinak. Musíte si uvědomit, že v případě kostky čicháte vlastně ke koncentrátu budoucího výrobku. Voňavou variantou jsou jádrová mýdla Lanza nebo Miléne. Použít také můžete mýdlo marseilské (marseilleské). Je aromatizované, ale dražší. Znáte to ale, kdo chce jezdit Roylsem, nesmí šušnit. Na internetu seženete 150g obyčejné jádrové mýdlo od 11 do 25 Kč. Marseilské (marseilleské) mýdlo pořídíte za cenu okolo 70 Kč za 100 až 150 g.

 

Druhou ingrediencí do našeho slizkého ničitele špíny všeho druhu je prací soda. Přátelé, pokud máte někdy pocit, že Vám to vysvětluju příliš podrobně, vězte, že to má svůj důvod. Znám lidi, kterým vysvětlit, že soda není jen jedlá, česká, stream a přes držku, by trvalo týden a já přeci nemůžu vědět, jestli se tací neschovávají i někde mezi Vámi. Tohle je prostě prací neboli krystalická soda. Koupíte v lepších drogériích a važte si toho. V západní Evropě a nejen tam začínají převládat drogerie, kde neseženete ani to jádrové mýdlo a mucholapky tam mají v uzavřených vitrínách s nebezpečným zbožím. Cena od 30,- Kč za 1 kilogram.

 

Co budete dále potřebovat? Váhu, odměrku 1l, struhadlo, 2 misky, kýbl, cokoli od ponorného mixéru po vrtačku s míchadlem na stavební hmoty a samozřejmě nádobu, ve které sliz budete přechovávat. Ideálně kýbl s víkem nebo menší soudek s víkem.

Tip: Výrobny lahůdek mají 10 l kýble s víkem od průmyslového balení hořčice, kečupu, majonézy atd. Neví, co s nimi a rádi se jich zbaví. Pokud ve vašem okolí někdo finišuje stavbu domu, nejspíše bude mít až 30 l kbelíky s víkem od fasádní barvy.

Následuje postup bez uvedení množství, to si najděte v níže uvedené tabulce.

Mýdlo nastrouháte na jemno do jedné misky.

 

Navážíte příslušné množství sody do plastového kýblu

 

Sodu zalijete horkou vodu v poměru 1 l vody na 100g sody. Rozmícháte zvoleným přístrojem nebo nářadím a směs vylijete do nádoby na skladování slizu.

 

Do kýble nalijete horkou vodu v poměru 100ml vody na 100g mýdla a mýdlo do ní nasypete. Rozmícháte zvoleným nářadím.

 

Výslednou směs přilijete do nádoby na skladování slizu.

 

Výsledek rozmícháte a dolijete studenou vodou. Znovu zamícháte a necháte přibližně den stát, aby se mýdlo pěkně vysráželo.

 

Zní to složitě? Ve skutečnosti je to jednoduchý jak facka od Macka. Hele:

 

Množství:

Page 1 of 2 | Next page