Jak si vybrat zavírací nůž?
Základní část výstroje je nůž. O tom není pochyb. Rád se podělím o zkušenosti získané za pár let v oblasti nožů. Podotýkám, že jako uživatel nikoli jako výrobce (až na pár „postapokalyptických“ kousků). Mé snažení se skládá z poznámek k jednotlivým částem nože. Poznámky obsahují nejdříve preferovanou možnost, poté komentují vhodnost či nevhodnost jiných možností.
Hrot – klasický, dýkový (dá se bodat a dobře se brousí) nebo tanto (hůř se brousí), všechno ostatní je buď specializované nebo do vitríny
Čepel – rovná bez zubů (zuby neřežou, ale trhají!), ne/černěná záleží na použití, vyloženě bojový nůž má být tmavý a matný, navíc když při hrubé práci fikneš nějaký drát udělá ti na černěné čepeli „cestičku“ ale pro EDC (every day carry) je to spíš o vkusu
Záštita – moc nožů ji nemá, větší význam má jen při „vnik při bodnutí“ pokud se při bodu dlaní nezapřeš o patku
Otvírání – nejlepší je onehand s trnem pro palec na obou stranách, ale většinou se dává na levou stranu čepele (někdy možno přemontovat)
Pojistka – linerlock, má nejoblíbenější, je jednoduchá a spolehlivá, jen se časem (cca 1 -2 roky) obrousí zádržka a při zavírání nože musíš fakt zabrat, ale nůž zůstane pevně otevřen dokud to tak chceš, což je důležité, na zavírání máš času habaděj, nebo backlock je nejrozšířenější, ale doporučit můžu jen ty opravdu krátké max. v půlce rukojeti, jinak je páka moc velká a po pár měsících se uvolní a otevřená čepel není pořádně jištěná (sklopení čepele když zrovna nechceš mívá neblahé následky pro prsty hlavně pro ukazováček)
Rukojeť – JE NEJDŮLEŽITĚJŠÍ ČÁSTÍ NOŽE, protože je to místo, kde se spojuje nůž a bojovník a tudíž i místo nejslabší! Tady doporučuji celokov (prakticky nezničitelný, hodí se ke všemu), osobně mám rád spojení kovu a dřeva, ale to je věc vkusu, navíc dřevo na mých starších nožích moc pěkně nevypadá, na plasty pozor, ať reklama praví co chce musíš hlídat chemii (kuchyň, čisticí prostředky a dílna) a teplo (necháš nůž u blízko ohně, poliješ ho horkou vodou, na palubovce od auta a plast se deformuje)
Značka – elita je SOG, Cold steel a Spyderco ale to se tvrdě platí (vyloženě jsem proti 5.11 – z vlastní zkušenosti vím, že si u této značky koupíš nůž za 3000Kč a více nebo všechno co je pod je spíš jednorázovka, v lepším případě nůž na rok nebo dva) a taky český Mikov stojí za starou bačkoru, nemají výběr, jsou drazí a nekvalitní
Klip – praktická věc, doporučuju na 2 a více šroubech (jen tak se „nevyklinká“)
Díra pro šňůru – hodí se na nože na výlety do přírody nebo na vodu
Otvory – v čepeli – dobré u vrháků jinak jen ztěžují omývání čepele
- v rukojeti – usnadňují vysychání po mytí ale čepel je méně chráněná, takže spíše ne (každá částice prachu, špíny atd. Je v kontaktu s čepelí, což nedělá dobrotu.)
Držení – není o povrchu potaženým extra-mega-hyper-super-nano-vláknem z NASA, ale o tom jak ti nůž sedne v ruce, je to trochu jako kouzelná hůlka v Harrym P.
Zkušenosti nasbíral, článek napsal a nůž vyfotil Dan Dostál
Tento článek byl zařazen do soutěže PostApo.cz
Zaujal vás tento text? Pomozte autorovi vyhrát v naší soutěži, zmačkněte LIKE a napište do komentáře svůj kladný názor, nebo klidně pouze znaménko „+“!
Chcete se zúčastnit také? ZDE JSOU PRAVIDLA A PODMÍNKY!
Artifex:
Prosinec 18th, 2011 at 20.47
„dýkový (dá se bodat a dobře se brousí) nebo tanto (hůř se brousí)“ Nespletl ses náhodou a nepřehodil jsi to? Dýka se na kameni blbě brousí, tanto jakožto další čepel pod úhlem se brousí úplně pohodově. Ledaže bys brousil na kuchyňské ocílce což není broušení ale pižlání. Úplně nejhůř se právě brousí dýky které nejdou kloudně upnout do brusné sady, na kamenech je to také „jebačka“
Dan Dostál:
Prosinec 19th, 2011 at 15.59
To víš, že jsem se nespletl. Dle mého se ostří dýky brousí lépe, i když se dá špatně upnout. Nabrousit „předěl“ ostří tanto je přímo umění.
admin:
Prosinec 19th, 2011 at 16.24
Docela rád bych věděl, které konkrétně dýky a tanta jsi již brousil? Mám docela dost zkušeností s broušením svých nožů (kterých bývávalo hodně přes 100) a například Ka-Bar short tanto se mi brousí snad dvacetkrát snadněji, než zhruba stejně velký PeaceKeeper II.
Artifex:
Prosinec 19th, 2011 at 20.56
No, to asi ani náhodou, brousím všechno od nožů přes břitvy až po přesné chirurgické nástroje a ostří tvaru dýky je zlo, tanto se dvěma skoro rovnými čepelemi vzájemně pod úhlem jde skoro samo.
Butcher:
Prosinec 19th, 2011 at 21.08
Neskutečně nekvalitní článek, každý bod je buďto diskutabilní, nebo příliš stručný a obecný. A to nemluvím o naprosto děsivém slohu a gramatice. Takové „výtvory“ nemají na tomto webu co dělat, natož se pokoušet o nějakou výhru.
Wotikotas:
Prosinec 19th, 2011 at 21.18
Hledal jsem dlouho to slovo, obecný, to je ono. Příjde mi, že dotyčný vařil poněkud z vody, zhruba jako kdybych si vzal k ruce toaletní papír a napsal jaké jsou jeho preference. Většinu věcí si průměrně inteligetní neznalec v oboru stejnak domyslí, takže podle mě ten článek s výběrem zavíráku příliš nepomůže.
C.J.:
Prosinec 20th, 2011 at 1.12
Jak už bylo psáno výše, přijde mi že tento článek je o ničem, shrnuto:
Hrot: souhlasím s Artiflexem, autor tvrdí hloupost.
Čepel: Černěná se používá na uhlíkových nožích jako ochrana proti korozi, stejně jako na střelných zbraních, nejde tedy ani tak o použití (bojový jsou hlavně s pevnou čepelí, zavírák je znouzectnost) ale o materiálu o kterém se nepíše vůbec a který je pro výběr nože mnohem důležitější než ten veškerý zbytek povídání.
Záštita: To co je označené na obrázku jako záštita je záštita odkdy?
Pojistka: tvrdit že je něco spolehivé a za dva roky se to obrousí a pak to není takové jak by mělo… co si o tom myslet. Dobré pojistky jsou třeba lockback systém, ten je pevný a nehrozí náhodné zavření čepele nebo v případě nutnosti onehand zavírání třeba axis lock kde ale trošku hrozí že prst o pojistku zavadí. Linerlock je optimální asi jen v ceně výroby, proto se nachází na většině čínských výrobků.
Rukojeť: Rozhodně není nejdůležitější část nože, nejdůležitější část nože je čepel, prosil bych od autora video kde rukojetí nařeže salám na plátky. Rukojeť je v důležitosti na druhém místě za čepelí a její výběr je potřeba zvážit stejně jako tvar čepele a její materiál ale spíše z hlediska ergonomického, protiskluzového atd. a tam kovová rukojeť hluboce pokulhává. Plasty jako Kraton nebo Zytel jsou chemicky i teplotně odolné a úchop je na úplně jiné úrovni.
Značka: Tady je to úplně scestné: Nezáleží na značce ale na konkrétním výrobku, onen vychvalovaný cold steel má na jedné straně 420tkové a 440tkové nic moc kousky a proto je třeba než-li na značku hledět na materiál a na užitné vlastnosti. A Mikov bych nehanil, klasická rybička je klasická rybička, nezničitelná a vždy po ruce.
Otvory v čepeli snižují její pevnost, pokud to tedy není jediný a excentrický otvor jako součást one-hand otevírání, pak nebrat, nějaké problémy s umýváním jsou mlácení slámy pro nahnání znaků v článku. V rukověti platí to samé.
Shrnuto a podtrženo: Článek nulové informační hodnoty
Filip:
Prosinec 28th, 2011 at 12.16
To si chcel naozaj prispieť tak veľmi a nevedel čím, keď si nakoniec spravil výcuc z milióna podobne ladených článkov na nete ? Namiesto nadávania a vychvalovania jednotlivých možností podľa tvojho názoru si mal radšej rozpísať jednotlivé vlastnosi poistiek, ocelí, plastov …
koutlosh:
Červenec 20th, 2012 at 13.52
Už se asi nemusím vyjadřovat k tematu broušení hrotu, podotknu tedy jen, že můj nůž s tanto hrotem se mi brousí ze všech nejsnadněji, to fakt zvládne i amatér. Co se týče článku samotného, nebylo by nakonec lepší jej nahradit něčím kvalitnějším?
ninjak:
Srpen 9th, 2012 at 21.44
Jsem rad i tady za ten clanek i-kdyz ne moc kvalitni kdyz se vam to nelibi zkuste udelat vlastni clanek a zjistite ze to neni tak jednoduchy.
Artifex:
Srpen 12th, 2012 at 14.46
Však dělám, dělám…
Anonym:
Říjen 27th, 2012 at 0.34
Pokud nebrousíš v sadě, tak se dýka brousí pohodově. Viz. můj Cold steel peace keeper I co holí po celé délce obou ostří. Jediná nevýhoda dýky je v tom, že se musí na jeden nůž nacpat dva výbrusy. To sice nebrání nabroušení, ale snižuje to řezivé vlastnosti čepele.
pavel:
Únor 15th, 2013 at 19.42
No to je článek… takže můžu vyházet všechny nože a nakoupit uvedený značky??? Jinak je dost kvalitních ne-li kvalitnějších výrobců než cold steel…..
Jakub:
Únor 18th, 2013 at 13.50
Zrovna ten co je na obrazku mam.
DRACO:
Duben 7th, 2013 at 8.49
No tak to je článek pobavil.
WolfCZ:
Květen 10th, 2013 at 16.23
Kamaráde v jednom s tebou nesouhlasím-Mikov je s Morou a Victorinoxem pro mě nejlepší značka.
Mám od nich hodně nožů-všechny dobré.
Dále od nich mám útočný nůž a nemůžu si stěžovat.
Kdyby stáli za starou bačkoru tak si nemyslím že by je odebírala AČR….
Artifex:
Květen 10th, 2013 at 17.03
Mikov má materiály naprd. AČR odebírá to, co je dostatečně levné pro dané použití, voják nepotřebuje mít v boji top nůž, voják potřebuje mít levný a přiměřeně funkční nůž. Když náhodou přežije dostatečně dlouho na to, aby ho zničil, vyfasuje nový.
A:
Únor 12th, 2014 at 10.52
Jestli jste s UTONem plně spokojen je to pro vás dobře, člověk vždy nepotřebuje to nejlepší ke spokojenosti. Nadruhou stranu je to levný nuž, pro základáky, který se navíc neprodává ani nijak levně. Je slabý tenký. Rukojet je sice z gumi, ale je to takoví gumoví oval, bez jediné známky po ergonomie. I AČR dává lepším jednotkám už SOGy. A rejpavá otázka na závěr, už se vám ulomila špička, nebo jste si jí hned na začátku přebrousil.
Luda:
Září 1st, 2014 at 12.38
Já to říkám pořád, nej je vyrobit si nůž sám … když se něco pokazí, tak pak můžu nadávat tak akorát sobě..
Tomáš:
Únor 25th, 2015 at 13.37
Dle mě není nad kvalitní švýcarský zavírák, je multifunkční (šroubovat, řezat, otvírat nebo brousit), a k tomu pořádný pevné nůž na opasek.