Jak si vybrat zavírací nůž?

Základní část výstroje je nůž. O tom není pochyb. Rád se podělím o zkušenosti získané za pár let v oblasti nožů. Podotýkám, že jako uživatel nikoli jako výrobce (až na pár „postapokalyptických“ kousků). Mé snažení se skládá z poznámek k jednotlivým částem nože. Poznámky obsahují nejdříve preferovanou možnost, poté komentují vhodnost či nevhodnost jiných možností.

 

Hrot – klasický, dýkový (dá se bodat a dobře se brousí) nebo tanto (hůř se brousí), všechno ostatní je buď specializované nebo do vitríny

Čepel – rovná bez zubů (zuby neřežou, ale trhají!), ne/černěná záleží na použití, vyloženě bojový nůž má být tmavý a matný, navíc když při hrubé práci fikneš nějaký drát udělá ti na černěné čepeli „cestičku“ ale pro EDC (every day carry) je to spíš o vkusu

Záštita – moc nožů ji nemá, větší význam má jen při „vnik při bodnutí“ pokud se při bodu dlaní nezapřeš o patku

Otvírání – nejlepší je onehand s trnem pro palec na obou stranách, ale většinou se dává na levou stranu čepele (někdy možno přemontovat)

Pojistka – linerlock, má nejoblíbenější, je jednoduchá a spolehlivá, jen se časem (cca 1 -2 roky) obrousí zádržka a při zavírání nože musíš fakt zabrat, ale nůž zůstane pevně otevřen dokud to tak chceš, což je důležité, na zavírání máš času habaděj, nebo backlock je nejrozšířenější, ale doporučit můžu jen ty opravdu krátké max. v půlce rukojeti, jinak je páka moc velká a po pár měsících se uvolní a otevřená čepel není pořádně jištěná (sklopení čepele když zrovna nechceš mívá neblahé následky pro prsty hlavně pro ukazováček)

Rukojeť – JE NEJDŮLEŽITĚJŠÍ ČÁSTÍ NOŽE, protože je to místo, kde se spojuje nůž a bojovník a tudíž i místo nejslabší! Tady doporučuji celokov (prakticky nezničitelný, hodí se ke všemu), osobně mám rád spojení kovu a dřeva, ale to je věc vkusu, navíc dřevo na mých starších nožích moc pěkně nevypadá, na plasty pozor, ať reklama praví co chce musíš hlídat chemii (kuchyň, čisticí prostředky a dílna) a teplo (necháš nůž u blízko ohně, poliješ ho horkou vodou, na palubovce od auta a plast se deformuje)

Značka – elita je SOG, Cold steel a Spyderco ale to se tvrdě platí (vyloženě jsem proti 5.11 – z vlastní zkušenosti vím, že si u této značky koupíš nůž za 3000Kč a více nebo všechno co je pod je spíš jednorázovka, v lepším případě nůž na rok nebo dva) a taky český Mikov stojí za starou bačkoru, nemají výběr, jsou drazí a nekvalitní

Klip – praktická věc, doporučuju na 2 a více šroubech (jen tak se „nevyklinká“)

Díra pro šňůru – hodí se na nože na výlety do přírody nebo na vodu

Otvory – v čepeli – dobré u vrháků jinak jen ztěžují omývání čepele

- v rukojeti – usnadňují vysychání po mytí ale čepel je méně chráněná, takže spíše ne (každá částice prachu, špíny atd. Je v kontaktu s čepelí, což nedělá dobrotu.)

Držení – není o povrchu potaženým extra-mega-hyper-super-nano-vláknem z NASA, ale o tom jak ti nůž sedne v ruce, je to trochu jako kouzelná hůlka v Harrym P.

 

 

Zkušenosti nasbíral, článek napsal a nůž vyfotil Dan Dostál

 

Tento článek byl zařazen do soutěže PostApo.cz

Zaujal vás tento text? Pomozte autorovi vyhrát v naší soutěži, zmačkněte LIKE a napište do komentáře svůj kladný názor, nebo klidně pouze znaménko „+“!

 

Chcete se zúčastnit také? ZDE JSOU PRAVIDLA A PODMÍNKY!

 

20 comments on this post.
  1. Artifex:

    „dýkový (dá se bodat a dobře se brousí) nebo tanto (hůř se brousí)“ Nespletl ses náhodou a nepřehodil jsi to? Dýka se na kameni blbě brousí, tanto jakožto další čepel pod úhlem se brousí úplně pohodově. Ledaže bys brousil na kuchyňské ocílce což není broušení ale pižlání. Úplně nejhůř se právě brousí dýky které nejdou kloudně upnout do brusné sady, na kamenech je to také „jebačka“

  2. Dan Dostál:

    To víš, že jsem se nespletl. Dle mého se ostří dýky brousí lépe, i když se dá špatně upnout. Nabrousit „předěl“ ostří tanto je přímo umění.

  3. admin:

    Docela rád bych věděl, které konkrétně dýky a tanta jsi již brousil? Mám docela dost zkušeností s broušením svých nožů (kterých bývávalo hodně přes 100) a například Ka-Bar short tanto se mi brousí snad dvacetkrát snadněji, než zhruba stejně velký PeaceKeeper II.

  4. Artifex:

    No, to asi ani náhodou, brousím všechno od nožů přes břitvy až po přesné chirurgické nástroje a ostří tvaru dýky je zlo, tanto se dvěma skoro rovnými čepelemi vzájemně pod úhlem jde skoro samo.

  5. Butcher:

    Neskutečně nekvalitní článek, každý bod je buďto diskutabilní, nebo příliš stručný a obecný. A to nemluvím o naprosto děsivém slohu a gramatice. Takové „výtvory“ nemají na tomto webu co dělat, natož se pokoušet o nějakou výhru.

  6. Wotikotas:

    Hledal jsem dlouho to slovo, obecný, to je ono. Příjde mi, že dotyčný vařil poněkud z vody, zhruba jako kdybych si vzal k ruce toaletní papír a napsal jaké jsou jeho preference. Většinu věcí si průměrně inteligetní neznalec v oboru stejnak domyslí, takže podle mě ten článek s výběrem zavíráku příliš nepomůže.

  7. C.J.:

    Jak už bylo psáno výše, přijde mi že tento článek je o ničem, shrnuto:
    Hrot: souhlasím s Artiflexem, autor tvrdí hloupost.
    Čepel: Černěná se používá na uhlíkových nožích jako ochrana proti korozi, stejně jako na střelných zbraních, nejde tedy ani tak o použití (bojový jsou hlavně s pevnou čepelí, zavírák je znouzectnost) ale o materiálu o kterém se nepíše vůbec a který je pro výběr nože mnohem důležitější než ten veškerý zbytek povídání.
    Záštita: To co je označené na obrázku jako záštita je záštita odkdy?
    Pojistka: tvrdit že je něco spolehivé a za dva roky se to obrousí a pak to není takové jak by mělo… co si o tom myslet. Dobré pojistky jsou třeba lockback systém, ten je pevný a nehrozí náhodné zavření čepele nebo v případě nutnosti onehand zavírání třeba axis lock kde ale trošku hrozí že prst o pojistku zavadí. Linerlock je optimální asi jen v ceně výroby, proto se nachází na většině čínských výrobků.
    Rukojeť: Rozhodně není nejdůležitější část nože, nejdůležitější část nože je čepel, prosil bych od autora video kde rukojetí nařeže salám na plátky. Rukojeť je v důležitosti na druhém místě za čepelí a její výběr je potřeba zvážit stejně jako tvar čepele a její materiál ale spíše z hlediska ergonomického, protiskluzového atd. a tam kovová rukojeť hluboce pokulhává. Plasty jako Kraton nebo Zytel jsou chemicky i teplotně odolné a úchop je na úplně jiné úrovni.
    Značka: Tady je to úplně scestné: Nezáleží na značce ale na konkrétním výrobku, onen vychvalovaný cold steel má na jedné straně 420tkové a 440tkové nic moc kousky a proto je třeba než-li na značku hledět na materiál a na užitné vlastnosti. A Mikov bych nehanil, klasická rybička je klasická rybička, nezničitelná a vždy po ruce.
    Otvory v čepeli snižují její pevnost, pokud to tedy není jediný a excentrický otvor jako součást one-hand otevírání, pak nebrat, nějaké problémy s umýváním jsou mlácení slámy pro nahnání znaků v článku. V rukověti platí to samé.

    Shrnuto a podtrženo: Článek nulové informační hodnoty

  8. Filip:

    To si chcel naozaj prispieť tak veľmi a nevedel čím, keď si nakoniec spravil výcuc z milióna podobne ladených článkov na nete ? Namiesto nadávania a vychvalovania jednotlivých možností podľa tvojho názoru si mal radšej rozpísať jednotlivé vlastnosi poistiek, ocelí, plastov …

  9. koutlosh:

    Už se asi nemusím vyjadřovat k tematu broušení hrotu, podotknu tedy jen, že můj nůž s tanto hrotem se mi brousí ze všech nejsnadněji, to fakt zvládne i amatér. Co se týče článku samotného, nebylo by nakonec lepší jej nahradit něčím kvalitnějším?

  10. ninjak:

    Jsem rad i tady za ten clanek i-kdyz ne moc kvalitni kdyz se vam to nelibi zkuste udelat vlastni clanek a zjistite ze to neni tak jednoduchy.

  11. Artifex:

    Však dělám, dělám…

  12. Anonym:

    Pokud nebrousíš v sadě, tak se dýka brousí pohodově. Viz. můj Cold steel peace keeper I co holí po celé délce obou ostří. Jediná nevýhoda dýky je v tom, že se musí na jeden nůž nacpat dva výbrusy. To sice nebrání nabroušení, ale snižuje to řezivé vlastnosti čepele.

  13. pavel:

    No to je článek… takže můžu vyházet všechny nože a nakoupit uvedený značky??? :-D Jinak je dost kvalitních ne-li kvalitnějších výrobců než cold steel…..

  14. Jakub:

    :D Zrovna ten co je na obrazku mam.

  15. DRACO:

    No tak to je článek pobavil.

  16. WolfCZ:

    Kamaráde v jednom s tebou nesouhlasím-Mikov je s Morou a Victorinoxem pro mě nejlepší značka.
    Mám od nich hodně nožů-všechny dobré.
    Dále od nich mám útočný nůž a nemůžu si stěžovat.
    Kdyby stáli za starou bačkoru tak si nemyslím že by je odebírala AČR….

  17. Artifex:

    Mikov má materiály naprd. AČR odebírá to, co je dostatečně levné pro dané použití, voják nepotřebuje mít v boji top nůž, voják potřebuje mít levný a přiměřeně funkční nůž. Když náhodou přežije dostatečně dlouho na to, aby ho zničil, vyfasuje nový.

  18. A:

    Jestli jste s UTONem plně spokojen je to pro vás dobře, člověk vždy nepotřebuje to nejlepší ke spokojenosti. Nadruhou stranu je to levný nuž, pro základáky, který se navíc neprodává ani nijak levně. Je slabý tenký. Rukojet je sice z gumi, ale je to takoví gumoví oval, bez jediné známky po ergonomie. I AČR dává lepším jednotkám už SOGy. A rejpavá otázka na závěr, už se vám ulomila špička, nebo jste si jí hned na začátku přebrousil.

  19. Luda:

    Já to říkám pořád, nej je vyrobit si nůž sám … když se něco pokazí, tak pak můžu nadávat tak akorát sobě..

  20. Tomáš:

    Dle mě není nad kvalitní švýcarský zavírák, je multifunkční (šroubovat, řezat, otvírat nebo brousit), a k tomu pořádný pevné nůž na opasek.

Leave a comment