Přežij v postapokalyptickém světě!

Energetická bomba vlastníma rukama!

Energetická bomba vlastníma rukama!

Bře 17, 2013

Napadlo mě, že bych se mohl podělit o skvělý recept z dětství. Tato směs je neskutečně výživná, nejde sníst víc než tři velké lžíce naraz, nelezou.:)
Navíc podporuje celkovou imunitu, řeší problémy se srdcem (včetně arytmie), se zažíváním a páchá spoustu dalších skvělých věcí ve vašem těle.

200g – sušené meruňky
200g – rozinky
200g – vlašské ořechy
200g – fíky (nepovinná položka)
100g – sušené švestky
100g – šípky nebo sirup (nepovinná položka)
3 citrony
250ml medu.

Všechny položky je potřeba prohnat mlýnkem na maso, zalít medem, důkladně promíchat a nechat na 14 dní v lednici. Pak jíst čajovou lžíci každé ráno před/místo snídaně. Nejlépe dlouhodobě, během podzimu/zimy, v rámci prevence nemocí.

Já jsem to trochu upravil (nechtělo se mi na nákup) a vyrobil tuto směs z toho, co se našlo doma.

Použil jsem meruňky, rozinky, ořechy, švestky, místo šípků jsem přidal brusinky a vynechal citrony.

1

Švestky a meruňky jsem před umístěním do blenderu nakrájel na menší kousky.

23

Vznikla z toho půvabná lepivá hmota

4

Teď už jen přidat med

5

Hmota vypadá naprosto neodolatelně…

6

Přemístíme směs do vhodné nádoby a šup s tím na dva týdny do lednice

7

15 comments

  1. Drooz3R /

    Tohle neni spatny, no jako plohodnotna snidane to muze byt pro nekoho (treba me) az prilis sladky. Ja pomerne pravidelne snidam něco podobnyho,jenom je to takhle: mrkev strouhana,jablko strouhane, namlety vlassky orechy, rozinky (den predem namocit) a med podle chuti a citronova stava (nebo namixovany pyre,ono je dobry oboji)
    Vitaminu je v tom spousta a je to zdravy a podle me i chutny. Muzu jen doporucit.

  2. Sammy /

    Jak dlouho smšs vydrží čerstvá, nebo alespoň poživetelná?

    • Temelín /

      ahoj přátelé… na dotaz jak dlouho tohle vydrží být poživatelný bych chtěl říci pouze že jsem ten poklad podle tohodle receptu zapoměl ve špajzu a našel po asi dvou a půl roce… je to možná trošku hustší a lepivější než po čtrnácti dnech, ale je to prakticky netknutý nepříznivými vlivy… vlastně bych chtěl poděkovat za recept na jídlo který fakt vydrží dlouho a ještě se dá jíst :)

  3. Prudy /

    To s tou arytmií můžete zavrhnout… jinak je to krásná energetická bomba, pozor akorát na možnou zácpu při velkých dávkách…

    • OlaffLudwig /

      Hele tak čéče to bych úplně nezavrhoval… o vlašskym ořechu je obecně známo, že jeho konzumace je dobrá pro srdce. Ale těžko říct jak to bude s tou arytmií

  4. Fuss /

    Také by mě zajímalo jak dlouho to vydrží čerstvé, prosím o info :)

    • Jelikož je to všechno sušené a ještě v medu, ve kterém bakterie nepřežije, tak do té doby, než to sníš. Pokud si dobře pamatuji, tak podobnou směsku nalezli i v archeologických vykopávkách v nějaké zavoskované hliněné míse ještě v poměrně dobrém stavu= bylo rozpoznat, co to je, to se málokdy stává…

  5. stepan-hawk /

    med se říká, že vydrží stovky let. tohle asi stovky nebude, ale týdnů až měsíců bych se nebál.

    • Přesně tak, v medu je taková koncentrace cukrů, že inhibuje růst jakýchkoli bakterií a breberek.

  6. Ctecek /

    Vše záleží na tom, jestli budu mít chuť na sladké :) Co když si to vezmu na turisták a začne mi z toho bolet zub? Docela dobré je vzít červené fazole, sojové fazole, čočku, a rýži :D to je pak také vydatný mix, není sice tak sladký ani tak vydatný, ale určitě levnější a je toho ve finále více :D

    • Dust /

      No, ale zase toho více sníš. Jak je výše
      e napsáno tohohle prý sníš jen 3 lžičky a máš dost :)

  7. OlaffLudwig /

    Mě tak napadlo, co kdyby se to rozprostřelo do plechu a nechalo chvíli péct třeba na 200, med by zkaramelizoval a spojil to vše do ještě kompaktnější hmoty (v podstatě müsli tyčinka), dalo by se to pak nakrájet na hranatý kusy a dalo by se to skladovat ve špajzu/sklepě lépe než v míse.

    • t1000 /

      Med při teplotách nad 40°C prochází chemickými změnami jejichž výsledkem mohou být pro tělo toxické látky.

      • admin /

        Opravdu? Tudíž, když si to dám do čaje, zemřu?

        • Alkohol je taky toxický, když si ho dáš, zemřeš? Tepelně upravené uzeniny obsahují nitrosaminy, ty jsou rakovinotvorné= uzeniny fuj! A co třeba mandle, v těch je kyanid, ty nesmíš papat už vůbec… (to, že je něco toxické, znamená, že to nadměrně zatíží játra oproti stavu, kdy něco toxické není, toxické neznamená smrtící, to pak určuje LD50 dané látky)

Leave a Reply to Drooz3R