Seznam jedlých a léčivých rostlin

Medvědice lékařská Arctostaphylos uva ursi

Jedlé části:Její bobule jsou jedlé syrové a vařené. Z jejích mladých listů můžete připravit osvěžující čaj.

Buk odrůdy Fagus

Jedlé části: Zralé bukvice snadno vypadávají ze svých tobolek. Tyto tmavě hnědé trojúhelníkové oříšky můžete jíst, když nehtem odtrhnete tenkou skořápku a vyjmete bílé vnitřní sladké jádro. Bukvice jsou jedny z nejchutnějších ze všech přírodních ořechů. Jsou nejužitečnější jídlo pro přežití díky vysokému obsahu olejů v jádrech. Bukvice také můžete využít jako náhražku kávy. Upražte je tak, že jádra budou zlatě kaštanové barvy a úplně tvrdé. Potom jádra rozdrťte a po uvaření nebo vylouhování v horké vodě budete mít dostatečnou kávovou náhražku.

Ostružiník, Maliník a Ostružiník ježiník odrůdy Rubus

Jedlé části: Plody a oloupané mladé výhonky jsou jedlé. Chutě se velmi mění.

Jiné využití: Listy můžete použít na přípravu čaje. Pro léčbu průjmu pijte čaj zhotovený vařením sušené kůry z kořene ostružiníku.

Borůvka a Brusinka odrůdy Vacciniuma Gaylussacia

Jedlé části: Jejich ovoce je jedlé syrové.

Lopuch Arctium lappa

Jedlé části: Oloupejte křehké listové lodyhy a jezte je syrové, nebo vařené jako zeleninu. Kořeny jsou také jedlé vařené, nebo pečené.

VAROVÁNÍ Nespleťte si lopuch s rebarborou, která má jedovaté listy.

Jiné využití: Tekutina vyrobená z kořenů bude pomáhat vytváření potu a působí močopudně. Usušte kořen, zvolna ho povařte ve vodě, sceďte tekutinu a přecezenou tekutinu vypijte. Vlákna z usušených lodyh použijte na tkaní provazů.

Orobinec Typha latifolia

Jedlé části: Mladé, křehké výhonky jsou jedlé syrové nebo vařené. Oddenek je často velmi tuhý, ale je bohatým zdrojem škrobu. Roztlučením suchého oddenku získáte škrob a můžete ho používat jako mouku. Pyl je také výjimečný zdroj škrobu. Když je orobinec nezralý a ještě zelený, můžete uvařit samičí části (doutníky) a jíst je jako kukuřici z vařených kukuřičných klasů.

Jiné využití: Sušené listy jsou znamenitým zdrojem tkalcovského materiálu, který můžete použít na zhotovení rohoží, zástěn, plavidel a vorů. Semena podobná bavlně jsou dobrá jako výplň polštářů a tepelná izolace. Chmýří z vyschlých „doutníků“ tvoří vynikající troud. Sušený orobinec je při spalování účinným odpuzovačem hmyzu.

Čekanka obecná Cichorium intybus

Lokalita a rozšíření: Čekanku hledejte na starých polích, pustých oblastech, zaplevelených pozemcích a podél cest. Pochází z Evropy a Asie, ale roste také v Africe a většině Severní Ameriky, kde roste jak plevel.

Jedlé části: Všechny části jsou jedlé. Mladé listy můžete jíst syrové jako salát, nebo je uvařit a jíst jako zeleninu. Kořeny vařte jako zeleninu. Pro použití jako náhražky kávy upražte kořeny, až budou tmavě hnědé a pak je rozemelte.

Šáchor Cyperus esculentus

Jedlé části: Hlízy jsou jedlé syrové, vařené, nebo pečené. Můžete je také rozemlít a používat jako náhražku kávy.

Pampeliška Taraxacum officinale

Jedlé části: Všechny části jsou jedlé. Listy jezte syrové, nebo vařené. Kořeny vařte jako zeleninu. Upražené a rozemleté kořeny jsou dobrou náhražkou kávy. Pampelišky mají vysoký obsah vitamínů A a C a vápníku.

Jiné využití: Bílou šťávu z kvetoucích stonků použijte jako lepidlo.

Bez černý Sambucus canadensis

Jedlé části: Květy a plody jsou jedlé. Můžete připravit nápoj namočením květů na 8 hodin do vody, potom odstraňte květy a tekutinu vypijte.

VAROVÁNÍ: Všechny ostatní části rostliny jsou jedovaté a nebezpečné při snědení.

Líska obecná odrůdy Corylus

Page 1 of 3 | Next page