Kvě 3, 2011
Únava po fyzické nebo psychické námaze je naprosto normální, problémem se stává v případě, kdy cítíte vyčerpání při běžných činnostech.
V tomto případě je na místě užívat přírodní látky s povzbuzujícím účinkem, jako například kávu, čaj, kolu a čokoládu, které obsahují kofein, ten zvyšuje činnost centrální nervové soustavy. Z dlouhodobého hlediska jsou však mnohem prospěšnější rostliny, které zvyšují energii a vytvářejí rezervy. Mezi ně patří například rozmarýna a damiana. Připravte si čaj z rovných dílů těchto bylin (jedna lžička na šálek).
Mezi další rostliny s tonizujícími účinky patří ženšen, který se užívá v tradiční čínské medicíně.
- Chronická únava je dlouhodobý stav vyčerpání, kdy člověka unavuje jakákoli činnost a imunitní systém je značně oslabený.
Obranyschopnost organismu je třeba posílit echinaceou, česnekem nebo kozincem, z potravinových doplňků užívejte vitamin C a vitamin E. Toxiny z těla vyplavíte očistnou bylinnou kůrou: Rozmixujte mísu svízele a užívejte 10 ml šťávy třikrát denně.
- V době rekonvalescence po nemoci je organismus celkově zeslabený, pocit slabosti je normální. Je důležité jíst zdravě a dbát na správnou životosprávu. Výhonky vojtěšky obohatí stravu o většinu nezbytných látek. Pomůže také nálev z rovných dílů řepíku, ovesné slámy a heřmánku (dvě lžičky na šálek čaje).
Ahoj taky přispěji troškou do mlýna. Mně osobně se docela osvedčilo pít zelený čaj (nejlépe sypaný, druh maté, koupený ve specializovaných obchodech) slazený medem. Je hodně důležitá i příprava čaje. Měl by se zalít vodou o 80°C a nechat louhovat cca 5 minut. Med používám proto, že je sám o sobě zdravý. Má antibakteriální účinky, obsahuje minimum vody a naopak hodně cukru. A má neomezenou dobu trvanlivosti. Užívám pravidelně i vitamín C a piju nápoj ze syrovátek. Chutná to jako mléko a obsahuje vše co tělo potřebuje (vitamíny, minerály, bílkoviny apod.) A hlavně to chce pravidelný POHYB na ČERSTVÉM vzduchu.
A málem bych zapomněl na rýži a banány. To dodává taky hodně energie, samozřejmě v pravidelných přísunech.
Dobrý je čaj z jehličí sladit medem doporučuji aš po vychladnutí teplota nad 50°C ničí vitamíny dále je dobré syrové kysané zelí nedostatek vitamínu C způsobuje únavu