Počet obětí střevní nákazy v Německu stoupl na 16

Nebezpečná nákaza střevní bakterií E.coli (EHEC) si v Německu vyžádala již 16. oběť. Oznámily to dnes dolnosaské zdravotnické orgány. S jednou obětí v cizině této infekci už podlehlo celkem 17 lidí. Počet osob nakažených EHEC dnes vzrostl asi o 300 případů – v celém Německu je jich hlášeno na 2000. Pátrání po zdroji této nákazy, která se rozšířila hlavně v severní části Německa, zůstává zatím stále neúspěšné a odborníci i média je charakterizují jako „tápání v mlze“.

Trvající nejasnost v tom, která potravina nákazu přenáší a kde k ní přišla, museli dnes přiznat i experti renomovaných zdravotních institutů na schůzce s ministryní zemědělství a ochrany spotřebitelů Ilse Aignerovou v Berlíně. Prověřují se všechny tři možnosti, kde se EHEC mohla do potraviny dostat: u výrobce, v distribuci nebo v obchodě. Kromě zeleniny se prověřuje i maso a párky, kde by bakterie mohla přežít při nedostatečném povaření, nebo jahody či citrusové ovoce, zatím stále bez výsledku.

Někteří němečtí odborníci jsou ale nadále přesvědčeni, že nákazu přenáší zelenina. „Nejsou žádné jiné skupiny potravin, kde by existoval tak výrazný signál zvýšeného rizika,“ prohlásil podle DPA ředitel ústavu Roberta Kocha (RKI) Reinhard Burger.

Podle něj nelze vyloučit, že se infekce bude zatím dále šířit. Teprve za několik dnů bude možné posoudit, zda varování pro konzumaci syrových rajčat, okurek a salátu vydané minulý týden mělo účinek a počet nově infikovaných začne klesat. S brzkým zrušením varování však rozhodně nelze počítat, dodal.

„Máme také první náznaky, že nákaza se může přenášet i z člověka na člověka,“ uvedl Burger. Platí to podle něj ale jen při nedostatečné hygieně během péče o blízké osoby se silným průjmem. Také nemocniční personál se může nakazit. „To ale není nic udivujícího a jen to potvrzuje, jak důležitá je přísná hygiena,“ zdůraznil.

Zdroj: ČTK

Leave a comment