Lov a příprava holubů
Dneska vás naučím chytat a připravovat holuby. V případě nouze to bude skvělé zpestření vašeho jídelníčku.
Holuba střílíme zásadně do hlavy, nebo do horní časti trupu, abychom zasáhli srdce nebo plíce.
Teď je to snadné, holubi se dají chytat venku ručně. Jenže pokud nastane nějaký ten Velký Průser, nás, chytrých a toužících po mase, bude víc a ptáci budou daleko ostražitější.
Pokud nemáte malorážku či vzduchovku se slušnou optikou, budete potřebovat základní znalostí pastí. Najdete je ZDE.
Nejjednodušší je použit kombinaci dostatečného množství (většího, než malé! ) návnady a tuto jednoduchou past:
Také je možné navázat na větev několik rybářských háčků a jako návnadu použit třeba čerstvé lesní plody apod.
Při porážce dávejte pozor na obsah strumy (číslo 6 na obrázku). Pokud tam jsou pouze plody, semínka atd, OK.
Pokud však najdete černý sliz a další podobné hnusy, směle svoji oběť vyhazujte, riskovat se nevyplácí.
Všimněte si také barvy kůže na hrudi. Mladí jedinci mají něžně růžovou kůžičku, kdežto „veteráni“ tmavě fialovou. Samozřejmě platí, že čím mladší, tím lepší, ale v případě nouze vám to bude stejně jedno.
POZNÁMKA: Určitě jste si všimli, že holubi občas mívají zničené pařáty. Ačkoli to někdy vypadá dost brutálně, nejedná se o nic vážného. V zimě, během silných mrazů, holubům umrzají pařáty a drápy odpadávají. Pokud je pták navenek a uvnitř zdravý, bez obav ho snězte!
Několik receptů:
Nejjednodušší je naložit holuba v octu. Večer ho hodíme do naředěného octu (1:1 s vodou), druhý den ráno vytáhneme, opláchneme vodou a hurá grilovat!
Starý holub se peče cca 20-30 minut, mladý 15.
Další recept:
Holuba ponoříme na 24 hodin do vody, aby změklo maso. Nacpeme špekem, přidáme kousek sádla nebo másla a dle chutě česnek, pepř a další koření. Dáme na hodinku péct. První půlhodinu je maso přikryté alobalem, pak ho odstraníme.
DALŠÍ POZNÁMKA: Ptáci ve městech v sobě mají hodně parazitů, které zahubí jen dostatečná tepelná úprava! Nezkoušejte proto tento návod hned po přečtení – NERISKUJTE ZBYTEČNĚ! Zapamatujte si ho pro případ nouze. Dobrou chuť!
Artifex:
Květen 12th, 2011 at 12.43
Chtěl bych doplnit, pokud chcete střílet holuby vzduchovkou tak aspoň Slávií 634 nebo čímkoli nad 10J energie v místě dopadu, ten holub nemusí zbytečně trpět, když ho picnete nějakou stařinkou terčovkou (Slavia 620, 630, 631) tak to může a nemusí rozchodit, hlavně většinou uletí a pokud chcípne tak někde hodně daleko. Malorážka na hlavu je každopádně jistota humánního usmrcení.
MaVys:
Květen 12th, 2011 at 14.00
Hmm, když už je tento web post-apo chybí mi tu víc informací o vhodnosti jedení ptáků.
Mám dojem, že jsem někde četl, že po jaderné katastrofě patří ptáci mezi nevhodnou potravu, ale už si nevybavuji kvůli čemu.
Honza:
Květen 12th, 2011 at 14.06
+ Prima Vařečka
admin:
Květen 12th, 2011 at 14.12
Jsou nevhodnou potravou prave proto, ze zerou vse, co najdou. Ale krize nemusi byt zrovna jaderna, bohuzel tech moznosti je daleko vice.
JimmyJazz:
Červen 6th, 2011 at 14.08
Je doplnim: po chyceni do apsti by zrejme bylo nejlepsi ptaka usmrtit timto zpusobem: http://www.youtube.com/watch?v=NAJh9ehtTmA
Gloch:
Leden 3rd, 2012 at 21.09
Stejným způsobem se dá usmrtit i 20kg krocan – pokud k němu přistupujete v klidu a pověsíte ho za nohy zůstane po chvíli klidně viset. Pak ostrým nožem provedete řez – pokud mozno jedním tahem – pod dolní čelistí tak, abyste prořízli tepnu. Pokud to provedete rychle a klidně krocan se nevyděsí a v klidu si vykrvácí, protože si neuvědomuje následky. Na závěr – již mrtvý – následkem posmrtné křeče se napne a nékolikrát mávne křídly. Pak můžete odříznout hlavu. Pokud hlavu uříznete hned (stačí poškodit míchu) začne se zmítat a tlouct křídly. Je schopen i uletět třeba na střechu – viděl jsem. Stejně tak i slepice – je schopna s useknutou hlavou lítat. Pokud ji necháte vykrvácet je to v klidu.
Gloch:
Leden 3rd, 2012 at 21.36
Dají se chytat do jednoduché pasti zvané „podražec“
Do téhle pasti chytnete holuby, hrdličky, bažanty, koroptve a jiné – zrnožravé ptáky. Z těch menších se dá uvařit polévka – lepší než je péct – např z jednoho kosa a nebo špačka – s přídavkem různých jedlých rostlin uvaříte dost polévky na nasycení 2 lidí, samotný pták nenasytí ani jednoho.
Jiří Kill-mash:
Leden 11th, 2012 at 12.34
já si myslím že více nám hrozí ekologické katastrofy, např. změna klimatu spusobena táním ledovcu tudis odslanění oceanu a zánik golfského proudu který by zapříčinil na severní části polokouli dobu ledovou a teploty se běžně pohybující -40 stupnu, zvýšeni mořské hladiny o 10m tudiž potopy. Tudiž největší hrozbou je a bude Globální oteplování tudiš skleníkové efekty. A možná ještě Severní korea a jejich jaderný program.
Serenitas:
Leden 27th, 2013 at 14.31
Nechci být rejpal, ale tání ledovců sice probíhá, avšak nedávno bylo zjištěno že jenom na jedné polokouli. Na druhé straně ledovců naopak přibývá. Udajně způsobeno lehkou odchylkou zemské osy. Ale moc se o tom nemluví, jelikož by spoustu lidí mohlo vyděsit že se nic neděje
ladijego:
Leden 27th, 2013 at 15.58
trochu mimo ale nám běhal bejk bez hlavy
JackHcz:
Leden 29th, 2013 at 23.03
Užitečné a hodí se když nastane ten „velký průser“ jinak doufám že nebudete chytat me protože mé příjmení je též Holub
pavel:
Únor 18th, 2013 at 0.47
Tak holubů je málo tady na severu ale taková labuť, kterou stačí švihnout klackem a podříznout je něco jinýho…. jinak se tu dost zapomína na ryby, to je taky dobrej zdroj masa..
darkrose:
Duben 17th, 2013 at 18.13
Doufam,ze je tohle jenom zert,ty chudaku bez soucitu v tele. Lidé jako ty by nemeli prezit, to je zakladni pravidlo preziti druhu. Nech ty nebohe ptacky zit a nezabijej je,jedina apokalypsa, ktera je,delas ty. Kez se ti to co nejrychleji vrati!
Kenny:
Duben 20th, 2013 at 13.22
Jo, tak krutý je svět. Masožravci žerou býložravce, i vy se jednou můžete stát zdrojem poravy…
JIndřich:
Srpen 6th, 2013 at 12.26
Mě by naopak zajímalo kde po tom Velkym průseru seženu ocet,špek atd.Když si budu schopen sehnat alobal a jiné koloniální zboží,mám opravdu takovou nouzi abych pojídal létající krysy?
V případě katastrofy,po vyčerpání zasob potravin,když bych se už uchýlil ke konzumaci holubů,by asi způsob přípravy byl pečení v jílu nebo pečení nad ohněm. Tohle je spíš kuchařka pro bezdomovce a ti nemají internet…
Tomas-Z:
Srpen 7th, 2013 at 13.34
Otázka: neodletí ten holub když jej trefím kuší která má 150 lb? Protože pak už mam jen skorpion a tím na 100 střílet nebudu
a to kuší se spíš bojím že toho holubu nenajdu
venca:
Listopad 4th, 2013 at 2.47
podle mě je nejlepsi takoveho opeřence tzv. „zapeřit“ mělo by se to dělat když na honu postřelí bažanta takového ptáka vezmete a vyškubnete mu z ocasu co nejdelší pero(čím delší tím tvrdší konec) poté mu ohnete hlavu tak aby jste měli hořejšek jeho hlavy v dlani no a tam má mezi páteří a lebkou takový malý výkrojek kam píchnete pírko (samosřejmě špičkou) no a tím ho píchnete přímo do mozku=okamžitá smrt
tomajstr:
Květen 6th, 2014 at 20.21
jo, ryby jsou fajn ale ty umí chytat kde kdo a není to taková zábava (né že bych lovil zvířata pro zábavu)
mk:
Květen 10th, 2014 at 23.34
Ahoj,no pracoval som tri mesiace na stvabe starsej v Spanielsku a tam pracovali aj cinania ana jedno miesto sa zlietavali holuby a si ich krmily..a potom ich aj jedli vyvarali denno denne ryza a maso z malymi kostickamy..:)
Dewi:
Září 10th, 2014 at 20.23
Ahoj, tady je videonávod na velmi jednoduchou past na ptáky: http://www.youtube.com/watch?v=kmWg14bJcd4
JimmyJazz:
Říjen 30th, 2015 at 17.06
Ted mne jeste napadlo, zda by nebylo vhodnejsi se seznamit s nekym, kdo holuby chova. Kdysi byl chov holubu na venkove velmi rozsiren a jako malej jsem se jedl holoubatka co kde prarodice ruzne po vesnicich od znamych dostali kazdy druhy vikend.
ShadowArtist:
Prosinec 10th, 2015 at 12.42
Máte pravdu z pohledu člověka, který se do toho života tak zažral, že už mu vůbec nedochází, že je to jenom hra, a že je všechno tak, jak má být.
Vrátí se Vám jen to co si budete myslet, že se Vám vrátí a i tak máte možnost na to vůbec nereagovat a jet si svoje.
Svobodná vůle v tomto svět platí na 100% ač si to někteří z nás neuvědomují, či uvědomují pouze částečně a pro určité situace. Každý svého štěstí strůjce.
Takže jestli chcete člověku kecat do života, tak se nejprve přesvěčte, jestli si to můžete vůbec dovolit.