Kvě 11, 2011
Od svojich pätnástich rokov sa zaujímam o survival. Moje prvá príručka, kniha Petra Darmana „Ako prežiť v extrémnych podmienkach“ nebola zlá, ale nebolo to ani to pravé orechové. Až knihy o military survivale mi priniesli tie informácie, po ktorých som dávno túžil. Keďže je to určené pre vojakov, boli tam už aj pasáže o urban survivale ale aj o ukrývaní sa a tajnom prežívaní. V jednej knihe som sa dokonca stretol s tým, že človek si niekedy sám od seba vyberie krízovú situáciu, aj keď by v nej vôbec nemusel byť.
Takže konzervu pozná každý, sú rôzne druhy. Ja napríklad milujem Trenčianske párky.
Je to chutné jedlo, dá sa zjesť aj za studena, no pri takomto spôsobe, zaženiete akurát tak hlad. Psychika sa nenadchne a ani vás to nevzpruží. Ohriate jedlo je chutnejšie, povzbudí morálku a aj preberie z únavy.
Vykydať to do hrnca alebo ešusu a prihriať dokáže aj malé dieťa. Ale čo ak treba zostať nepozorovaný? Dajme tomu, že nepriateľ je blízko, ste hladný a ak by vás spozoroval, treba sa dať rýchlo na útek?
Palivo
Je možné, že budete mať u seba liehový varič alebo liehové tablety. To máte len k dobru. Existuje spôsob ako založiť malý ohník, u ktorého vznikne minimálny obláčik dymu a v prípade, že by ste niekoho začuli alebo zazreli, uhasíte ho v momente zašliapnutím.
Použijete tie najtenšie, suché vetvičky ihličnatých stromov. Tie sa dajú nazbierať skoro za každého počasia pod previsajúcimi vetvami tesne u kmeňa. Treba brať vážne iba tie najtenšie ( 1 – 2 mm ) vetvičky. Dve až tri veľké hrste stačia na ohriate konzervy.
Konzervu postavíme na rovnú zem a k jednej jej strane dáme malý zväzok vetvičiek, ktorý zapálime. Postupne prikladáme, aby oheň nezhasol, ale zase tak aby nevznikol veľký plameň.
Typy ohrievania:
• Viečko konzervy sa otvorí do polovice a následne sa ohne kolmo hore. Uprostred hornej časti konzervy tak vznikne držadlo z viečka, za ktoré sa dá konzerva otáčať, alebo uchopiť. Pri ohrievaní konzervou pravidelne otáčame, aby sa ohriala zo všetkých strán. Nieje treba miešať, obsah sa nepripáli.
• Ďaľší spôsobom je konzervu vôbec neotvoriť. Treba ju trochu na boku stlačiť a až potom ohrievať. Musí sa to robiť opatrne, lebo sa v nej hromadí para, ktorá môže konzervu roztrhnúť alebo pri otváraní vystreknúť jej obsah. Akonáhle sa stlačené miesto narovná, alebo vyduje, konzerva je ohriata. V prípade odhalenia alebo napadnutia, sa ohrievaná konzerva strčí do vrecka a zje sa neskôr mimo nebezpečia.
Z vlastnej skúsenosti viem, aké je to nepríjemné, keď vriaca šťava skončí na tvári a rukách, preto pri otváraní prekryjem miesto, kde opatrne zapichnem otvárak, kusom látky.
Pro PostApo.cz připravil Ľuboš “Mňa Nedostanete“
Tento článek byl zařazen do soutěže PostApo.cz
Zaujal vás tento text? Pomozte autorovi vyhrát v naší soutěži, zmačkněte LIKE a napište do komentáře svůj kladný názor, nebo klidně pouze znaménko „+“!
Chcete se zúčastnit také? ZDE JSOU PRAVIDLA A PODMÍNKY!
+ Užitečný článek : Nejlepší je ohřívat konzervu ve vodě(ovšem při nedostatku vody je to trošku problém ), další způsob je vyklopit konzervu do ešusu a za stálého míchání přihřívat(ovšem musí být ešus k dispozici), další způsob je ohřátí tělesnou teplotou(trvá to dlouho a je to značně nepohodlné a max teplota pokrmu bude okolo 37 stupňů) poslední způsob je již zmíněný přímý ohřev nejlépe polootevřené konzervy (i konzerva se může zkazit(je nafouklá atd. proto je lepší ji otevřít) a hlavně při přímemém styku s žárem dochází k uvolňování nebezpečných látek přímo z obalu konzervy)
Som rád, že ťa tento článok zaujal. Len je taký problém, že si myslím, že v prípade katastrofy, civilisti všetky konzervy rozkradnú. Treba mať zásobu aspoň na pár dní. Nejaké tie konzervy mám, nič moc, no na začiatok stačí. Pre mňa a priateľku. Ak mi povie,že by si radšej dala špageti, tak ju uhryznem, a nakoniec možno zjem ! Treba si však vedieť zabezpečiť aj inú stravu, konzervovaná neni moc zdraviu prospešná.
Ešte ma tak napadlo, že dajme tomu tuniak je bohovský a netreba ani prihrievať. Aj je v nejakej šťave ( mexickej,texaskej, … ) je jedlo hneď poruke. Taktiež existuje aj chlieb v plechovke, ktorý sa robí na parou. Fantázii sa medze nekladú. Ja by som to však skombinoval. Napr.: ráno plechovka tuniaka a večer ohriatý trenčiansky alebo guláš. NA také dva-tri dni mať zádoby potrava. Dovtedy sa už dačo zoženie, alebo uloví. Balík cestovín tiež neni na zahodenie, alebo ovsené vločky. Ovsené vločky sú vraj ešte chutnejšie „uvarené“ v termoske. Ale tak ja som večne hladný a zjem, okrem strukov, všetko. XD
Tuňák je fajn (užívejte, dokud ho nevyžerem – do deseti, dvaceti let je při současném tempu lovu vyžereme a máme utrum). A obyč rybyčky v oleji taky nejsou špatné. Horolezci před příchodem supermoderního vybavení a potravy byli (a někteří zůstávají) tvorové sardinkožraví, protože pixla sardinek se dá sežrat studená, dodá síly a nezatíží žaludek. A zmrzlé placaté olejovky se pod svetrem rozehřívají líp, než kulatý guláš.
Ahoj všichni milovníci konzerv,
pěkný článek o ohřívání tradiční konzervované stavy. Jen mě překvapilo, jak např. napsal v prvním komentáři Honza: „…a hlavně při přímém styku s žárem dochází k uvolňování nebezpečných látek přímo z obalu konzervy“.
Posledně jsem byl na výpravě v lese, dal Maďarský guláš v konzervě přímo na plynový vařič (sice mastňácký způsob, ale skryté a rychlé vaření bez dýmu, navíc minimalizace bez ešusu) a teď se tak trochu lekl, kolik škodlivin jsem do těla dostal.
Zajímalo by mě tedy, jestli někdo náhodou neví, když se obsah ohřívá přímo v konzervě (a ten v ní probublává), zda se uvolňuje moc škodlivin, nebo trochu, nebo žádné…
Děkuji moc.
eri
Ano, možné to je, staré konzervy mívaly tuším cínovou úpravu uvnitř, současné mají plastovou (aby plech nerezavěl). Tento plast se poměrně rozpálí při přímém styku s ohněm a něco se z toho uvolňovat může. Přenos tepla prostě probíhá přes rozpálený plech a přes ten plast. Proto asi za sebe doporučím mít po ruce aspoň obyčejný malý ešus nebo plechový smaltovaný hrníček.
Zdravím Artifexi,
konzervu s plastovou úpravou uvnitř jsem viděl snad dvakrát a naštěstí to nebylo u toho guláše. Vidět tam plastovou úpravu stěn, tak by mě to z konzervy nechutnalo a automaticky bych to vyklopil do hrnečku, načež Ti děkuji za tip s hrnečkem , hrneček mám…jdu s dobou, tudíž nerezový.
Měj se pěkně,
ahoj eri.
Jen k tomu nerezovemu hrnku. Lepsi z dobou nejit a mit stary dobry smaltovany. Pac tedkom jsou ty hrnky tak tenky (nerez, titan…), ze se nidlo pripaluje i za silneho michani. Je treba hrnek tlustostenny.
Som tak pozeral konzervy v obchodoch a celkom sa zhodujem s videom …..
Ked tam nieje popis aj po nemecky NEKUPOVAT
http://www.stream.cz/peklonataliri/769554-veprove-konzervy