Seznam jedlých a léčivých rostlin

Jedlé části: Lískové ořechy zrají na podzim, kdy je můžete úderem otevřít a jíst jádro. Suchý ořech je velmi chutný. Vysoký obsah olejů dělá z lístkových oříšků dobrou potravinu pro přežití. V nezralém stavu, je můžete vyloupnout a jíst čerstvě jádro.

Jalovec odrůdy Juniperus

Jedlé části: Bobule a větvičky jsou jedlé. Bobule jezte syrové nebo opečené. Semena využijte jako náhražku kávy. Usušené a rozdrcené bobule použijte jako koření na maso. Z nasbíraných mladých větviček můžete uvařit čaj.

VAROVÁNÍ: Řada rostlin může být nazývána cedry, ale ty nesouvisejí s jalovcem a mohou být zhoubné. Abyste si byli jistí, že jste našli jalovec, vždy hledejte bobulovité struktury, jehlovité listí a pryskyřičně vonící šťávu.

Blatouch bahenní Caltha palustris

Jedlé části: Všechny části jsou po uvaření jedlé.

VAROVÁNÍ Jako všechny vodní rostliny, nejezte tuto rostlinu syrovou. Syrové vodní rostliny mohou nést nebezpečné organismy, které jsou odstranitelné pouze vařením.

Kopřiva odrůdy Urticaa Laportea

Jedlé části: Mladé výhonky a listy jsou jedlé. Vaření rostlin po dobu 10 až 15 minut zničí ve štětinách žahavou látku. Tato rostlina je velmi výživná.

Jiné využití:Zralé stonky mají vláknitou vrstvu, kterou můžete rozdělit na jednotlivá vlákna a užívat je na tkaní nití nebo provazů.

Dub odrůdy Quercus

Jedlé části: Všechny části jsou jedlé, ale často obsahují velké množství hořčiny. Žaludy bílého dubu mají obvykle lepší vůni než žaludy dubu červeného. Žaludy nasbírejte a oloupejte. Namočte je na 1 až 2 dny do vody, aby se odstranily hořčiny. Proces vyluhování můžete urychlit tím, že do vody, ve které máčíte žaludy, přidáte popel ze dřeva. Žaludy můžete uvařit, nebo je semlít na mouku, kterou budete užívat na pečení. Jako náhražku kávy můžete použít žaludy upražené do tmavé barvy.

VAROVÁNÍ: Žaludům dodává jejich hořkou chuť kyselina tříselná. Jedení nadměrného množství žaludů s vysokým obsahem kyseliny tříselné může vést k selhání ledvin. Před jedením žaludů tuto chemikálii vyluhujte ve vodě.

Jiné využití: Dubové dřevo je znamenité na stavění nebo pálení. Malé duby se mohou rozštípnout a nařezat na dlouhé tenké proužky (3 až 6 milimetru silné a 1,2 centimetru široké) a použít je na pletení rohoží, košíků, nebo kostry pro torny, saní, nábytku, atd..Dubová kůra namočená ve vodě vytvoří tříselný roztok používaný ke konzervaci kůží.

Jitrocel (široký a kopinatý) odrůdy Plantago

Jedlé části: Mladé křehké listy jsou jedlé syrové. Starší listy by se měly uvařit. Semena jsou jedlá syrová nebo pražená.

Jiné využití: Na ulehčení bolestem ze zranění a vředů, omyjte a nakrátko namočte celou rostlinu do vody a přiložte jí na zraněné místo. K léčbě průjmu, pijte čaj udělaný z 28 gramů listů jitrocele uvařených v 0,5 litru vody. Semena a slupky semen působí jako projímadlo.

Rákos Phragmites australis

Jedlé části: Všechny části rostliny jsou v jakémkoliv ročním období jedlé syrové, nebo vařené. Sklízejte stonky, jakmile se vynoří se z půdy a uvařte je. Můžete je také sklízet těsně předtím, než vytvoří květy, pak je usušit a roztlouct na mouku. Můžete také vykopat a uvařit podzemní stonky, ale ty bývají často tuhé. Semena jsou jedlá syrová nebo vařená, ale najdete je pouze zřídka.

Šťovík menší Rumex acetosella

Jedlé části: Rostliny jsou jedlé syrové nebo vařené.

VAROVÁNÍ Rostliny obsahují kyselinu šťavelovou která může být po snězení velkého množství syrových rostlin škodlivá. Chemikálii pravděpodobně zničí vaření ve vodě.

Stulík odrůdy Nuphar

Jedlé části: Všechny části rostliny jsou jedlé. Plody obsahují několik tmavohnědých semen, které můžete pražit nebo opékat a pak rozemlít na mouku. Velké oddenky obsahují škrob. Vyhrabejte je z bahna, vnějšek oloupejte, a uvařte dužina. Někdy oddenek obsahuje velké množství velmi hořké látky. Vařením v několika vyměňovaných vodách se může hořkost odstranit.

Page 2 of 3 | Previous page | Next page